Строителството ще расте до 2018 г., после тръгва надолу

www.mediapool.bg 21 април 2016 17:45


Фалитът на КТБ и падането на лихвите са стимулирали жилищния пазар

За трета поредна година строителният бранш върви нагоре. Тенденцията ще продължи до 2018 г., след което се очакват корекции надолу. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията за перспективите на пазара, организирана от Националния регистър за ново строителство и реконструкции (НРНСР).

За 2015 г. е отчетен ръст на започналото ново строителство от над 16% спрямо година по-рано, като достигнатите обеми са най-големи от 2009 г. насам. Въпреки това те остават на една трета от строителството през пиковата 2007 г.

Това означава, че пазарът има потенциал за растеж. Според участниците в дискусията през тази и следващата година строителството може да се увеличи с между 15 и 25%. През 2018 г. обаче вероятността е отново да има корекция към намаление на общото сградно строителство.

Фалитът на Корпоративна търговска банка и падащите лихви са стимулирали раздвижването на строителния сектор, особено при изграждането на жилищата, бяха единодушни участниците в дискусията. Мащабът също расте - ако допреди година-две обектите са били с разгърната застроена площ от 2000 - 3000 кв. м, то сега инвеститорите стават по-смели и вече се изграждат проекти за над 10 000 кв.м.

Промяна има и сред купувачите. Ако преди кризата пазарът се движеше от \"спекулативните играчи\", които купуваха ваканционни имоти с цел бърза препродажба или отдаването на имота под наем, то сега се търсят качествени имоти с добра локация в големите градове за жилищни нужди. Това е причината за ръста при строителството на жилища, докато в същото време има осезаем спад при ваканционните имоти.

Расте и строителството на нови предприятия и заводи, което е добър индикатор за развитието на икономиката, коментира Пламен Русев, основател на НРНСР.

Ръст при жилищата и спад при ваканционните имоти

Стартиралото строителство през миналата година записва ръст от 16.4% на годишна база до над 3.3 млн. кв.м. Жилищното строителство е с най-голям дял от близо 1.8 млн. кв. м, следвано от промишленото с над 700 хил. кв. м., сочат данните от регистъра.

Изграждането на нови жилища има най-голям ръст през миналата година от 52%, следвано от офисите с близо 40%, промишленото строителство с почти 20% и търговските площи с малко под 17%.

В същото време спадът при строителството на ваканционни имоти е над 56%, Общата площ на започнатите обекти \"втори дом\" са едва 159 656 кв. м, което е най-ниските обеми от 12 години насам.

Пловдив – новата строителна площадка

Заради строителството на ваканционни имоти със затихващи функции по морето Пловдив се очертава като новата строителна площадка на България – ръстът е над 60% през 2015 г. спрямо година по-рано, сочат данните от регистъра. Основният двигател за това е разсрастващата се индустриална зона \"Тракия\" и нуждата от нови жилища за работниците. Регионът има 13.5% дял от общия за страната строителен сектор със започнати обекти с разгърната застроена площ за 451 559 кв. м.

Като обем стартирало строителство София остава лидер с над 1.155 млн. кв. м площи, което е една трета от всички строежи в страната, но ръстът е 51% на годишна база.

Във Варна е отчетено увеличаване на започналото ново строителство с 35%, а във Стара Загора – с 2.2%.

В същото време доскорошната строителна площадка номер едно област Бургас отчита спад от 46.5%, заради срива на ваканционните имоти.

Спортни съоръжения на всеки километър

С тройно увеличение на обемите спортната инфраструктура е хитът при завършените обекти през 2015 г. Обяснението е над 400-те милиона лева изсипани европейски средства в селски стадиони и тези от бюджета в спортни зали в големите градове.

Наскоро вицепремиерът Томислав Дончев призна, че е притеснен за поддържането на тази инфраструктура, която трябва да е в отлично състояние и да се ползва ефективно през следващите пет години, съгласно европейските изисквания.

Националният треньор по волейбол Пламен Константинов пък пророкува, че \"скъпите селски стадиони до една година ще станат складове за ябълки\".

Силна е била изминалата година и за строителството на предприятия и заводи с ръст на обемите от близо 44%. При офисите увеличението е над 72%, а при жилищата – с почти 14%.

При ваканционните комплекси също е отчетено увеличение на завършените обеми – с почти 13%. Спад е регистриран при търговските площи с над 70%.

Непредвидимият сектор

Според участниците в дискусията основният проблем е дали еуфорията от последната година би могла да доведе до криза в строителния и имотен бранш, предизвикана от вътрешни дисбаланси и фактори на пазара.

В последно време навлизат нови играчи в инвестиционния процес, което крие рискове, още повече, че и икономическите фундаменти на страната не са особено стабилни.

Притеснително за експертите е и че периодите на криза и възход в строителния сектор вече се редуват през кратки интервали от време, докато сроковете в строителния процес остават същите. Това предизвиква сериозна непредвидимост в сектора.