С 31% по-малко строежи са започнати на морето


presentation photo
presentation photo

Сериозен спад в строителната активност на морето е имало през миналата година. В област Варна са започнати с 31,59% по-малко строителни работи спрямо 2011 г. В Бургас намалението е с 25,05 на сто.

Това показват изчисленията на Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

Във Варна най-голям спад има при ваканционното строителство - с 67,6%, при търговските сгради - с 52 на сто, а при градското строителство - с 32,77%.
В Бургас най-сериозно е намалението при търговските сгради - с близо 90%, при жилищните - с 60 на сто, при ваканционните - с 31,47%, а офис сгради не са започвани Положителната тенденция е увеличението при спортните комплекси, промишлените сгради, както и специализираните и публични проекти.

В София строителната активност е била още по-слаба през 2012 г. Новите строежи са с 44% по-малко спрямо предходната година. Това е вторият най-голям спад от 2009 г.
По данни на регистъра в столицата в етап на строеж са сгради с близо 400 000 кв. м РЗП, а на проект - около 330 000 кв. м. Това е населеното място с най-силна активност. След това се нареждат Бургас, Пловдив и Варна.

Най-малко се строи във Видин, Хасково и Кърджали. Почти няма започнати и планирани сгради. Другата тенденция е, че продължава да се свива строителството на големи сгради с над 1 000 кв. метра РЗП. Вдигат се сгради с малък на брой апартаменти и еднофамилни къщи.

Отчитат се обаче и някои позитивни сигнали, предимно в София. Изчисленията показват, че през първото тримесечие на тази година е започнало изграждането на 4% повече нови площи в сравнение със същия период на миналата година.
Около 60% от замразените строителни проекти са тръгнали отново. Все още обаче е рано да се прогнозира дали ще остане трайна тенденция.

Според експертите кризата е свила пазара, но е довела до по-високо качество на
проектите, които трябва да се конкурират в трудните кризисни условия.
Едно от проявленията на тази тенденция е използването на все по-качествени материали. Освен това се търсят и по-енергоефективни решения.

Според бранша все по-голям дял от строителния пазар се заема от малките обекти, реконструкциите и реновациите. Основен източник на инвестиции в строителството пък се очертава да стават средствата, влагани в енергийна ефективност, държавните и общинските поръчки.