Малките блокове спасяват строителството

www.novinar.bg 26 април 2013


presentation photo
presentation photo

От бранша залагат на ремонти на парче и на саниране

Малките блокове и ремонтите на парче спасяват строителството, съобщиха от бранша. Реновациите заемат все по-голям дял от пазара, обясниха експерти на специална дискусия, организирана от Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

Залага се и на санирането на сгради. Специалистите прогнозират, че основният източник на вложения в строителството ще са парите, инвестирани в енергийна ефективност. Изграждането на големи обекти продължава да намалява. Все по-малко са новостроящите се сгради с площ от над 1000 квадрата, допълниха от бранша.
В София строителите вече си взимат глътка въздух от началото на годината.

През първото тримесечие е започнало изграждането на 4% повече нови площи в сравнение с година по-рано. Около 60 на сто от замразените строежи в града вече се довършват.

Това е хубаво за сектора, тъй като имаме данни, че през миналата година строителният пазар се е свил с 44 на сто, коментираха експерти. Това е и вторият най-голям спад от 2009 г. насам. В Бургас пък понижението е от 25%, а във Варна – над 31 на сто.

Експертите се обединиха около мнението, че кризата е свила пазара, но е предизвикала качествени промени в проектите и е увеличила конкуренцията. По думите на специалистите голям проблем остава липсата на градоустройствени планове и ясна визия за жилищната политика.

Въпреки затрудненията в сектора и намаляването на работата на строителите през изминалата година статистиката отчете възход през първите месеци на 2013 г. През февруари строителната продукция е регистрирала годишен ръст от 7,9 на сто. Спрямо предходния месец пък повишението е от 0,6 на сто.