Строителството в пълен застой, компаниите все по-често отлагат проекти

BTV, 08.03.2013


presentation photo
presentation photo
presentation photo
presentation photo
presentation photo

В момента едва един от десет купувачи на жилище търси ново строителство



Новото строителство у нас е в пълен застои и два пъти по-малко сгради са започнати миналата година, сравнено с предходните. Според данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции, строителите все по-често отлагат проектите си. Пусни видео

През 2012-та година са започнати повече от 2000 нови сгради с площ 1 300 000 квадратни метра. Това е спад за цялата страна с над 40%. Най-осезаем спадът е в столицата - 44%. Във Варна започнатите сгради са 35 на сто по-малко, а с най-малък спад са в Пловдив - само 18%.

В момента едва един от десет купувачи на жилище търси ново строителство. В пълен застой са търговските площи и офис сградите. Десетки са големите жилищни проекти, които стоят незапочнати от страх дали ще има кой да купи готовия резултат.

"Това намаление се дължи на големия строителен бум от 2005-2009 г. и големия дисбаланс, който се получи между търсене и предлагане, както и настоящата макро-икономическа обстановка", обясни статистиката Петър Мастиков от Национален регистър за ново строителство.

Архитект Пламен Мирянов е от малкото, които продължават да строят. Казва, че кризата е изчистила бранша - сега малкото останали изпълнители на проекти ги правят наистина с най-високо качество, защото клиентите са по-претенциозни от всякога. За да се отпуши строителството е нужна и държавна подкрепа.

"Има начин да се дотират частично лихвите за жилищни кредити, има начин да се намали ДДС-то за малки жилища, които са първо жилище", смята Пламен Мирянов, директор на строителна компания.

Интересен факт е, че все по-често замразени през годините строежи в момента отново се възобновяват. Новите жилищни сгради, които се започват са малки като площ, с малки апартаменти. За сметка на намаляващите нови кооперации се увеличават частните проекти.

"Хората предпочитат да си построят къщите сами и да разчитат на собствено финансиране със собствено строителство", коментира Мастиков.

Положителна тенденция в строителството е построяването на все повече обществени сгради и съоръжения - миналата година има сериозен ръст в започването на нови спортни съоръжения, болници, училища, детски градини и музеи.

Очакванията за 2013 година са да продължи спадът при строителството на офис и търговски площи, да се запази интересът към строителство на ваканционни селища, но напук на изминалата година нагоре да тръгне строителството на нови жилищни комплекси.