Национален Регистър за
Ново Строителство и Реконструкция

   

Годишна среща
на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции

20 aприл 2016

За събитието:
 

Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, ежегодно организира, специално ексклузивно събитие за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции. Всяка година обявяваме прогнозите си за пазара, класацията си "М2" и провеждаме дискусионен панел с експертите от най-големите участници на пазара.

На 20 април 2016 в София Тех Парк, сграда Иновейшън Форум се проведе Годишната Среща за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции, поканени от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции в България.

Специални благодарности на нашите партньори сред които са:

 
 
Основни акценти:
 


Представени бяха доклади за актуалното състояние на пазара за цялата страна

За трета поредна година има ръст на строителството в България. Като през изминалата 2015 г. Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции - www.bcc.bg отчете увеличение на обемите на стартирало строителството в страната. Регистриран е 16,41% по-голям обем стартирало строителство, спрямо предходната година. Общо за изминалата година са стартирали 3 329 277 кв. м. разгъната застроена площ, което е увеличение с 469 308 кв. м.

Проведе се и панелна дискусия за състоянието на пазара, перспективи и възможности пред индустрията и очаквания, на която участваха г-н Николай Бъчваров – Баумит България, г-н Христо Илиев – Ей Джи Кепитъл, г-н Деян Господинов – Господинови Строймаркет, г-н Красимир Шалев – Бигла III, г-н Цанко Миланов – Винербергер, г-н Михаил Чобанов - Чобанов и Стоянов ООД и арх. Ангел Захариев – А и А Архитекти.

Участниците изразиха умерен оптимизъм за развитието на пазара, като се обединиха около тезата, че строителството през 2016 ще продължи да бележи положителен ръст от 15-25% Основен фактор е наличието на дефицит при качествено ново строителство, което мотивира инвестиционните компании да стартират нови жилищни проекти, като тяхната мащабност се увеличава и на пазара излизат все повече обекти с над 10 000 кв. м разгъната застроена площ.

Също така, все повече се набляга на качественото изпълнение на проектите, като според участниците, кризата от 2008 година, образова значително, както инвеститорите, така и купувачите на имоти, че успехът на един проект, не е само локация, а зависи и от факторите – добър проект и качествено изпълнение.

Според представителите на бранша, обаче вероятността 2018 г отново да има корекция към намаление на общото сградно строителство, става все по-вероятна. Сроковете за реализацията на един проект са сравнително константа величина и е много трудно за инвеститорите да реагират при нов срив на пазара.

Всички се обединиха около тезата, че основният показател за развитието на икономиката е продължаващият ръст при строителството на нови производствени сгради.

Отчитат се положителните тенденции, при развитието на проектите за саниране и енергийна ефективност, като участниците, смятат че реалното им изпълнение, ще доведе до осезаем ръст на строителната продукция.

 
 
Партньори:
 

Платинени партньори


Банка ДСК ЕАДБаумит България ЕООД

Златни партньориГосподинови Строймаркет ООД


Сребърни партньориАлу Кьониг Щал ЕООДЕтем България ЕАД


 
 
Галерия:
 
 
 
Видео: