Статистика и Анализи

Растежът на жилищното строителство в Пловдивска област продължава

01.02.2017

 

С 14.67% по-голяма е площта на започнатите жилищни сгради в Пловдивска област през 2016 г., в сравнение с предходната година. Това показват данните на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, изготвен от Болкан Кънсалтанси Център (BCC).



Ръстът на увеличение остава стабилен, което затвърждава успеха на най-бурно развиващата се индустриална област в България и продължава цялостната положителна тенденция през последните години.



Областта запазва тренда нагоре за шеста поредна година, като най-голям успех беше отбелязан през 2015 г., когато растежът спрямо предходната година достигна цели 146.33%.



Очаквано, най-голяма част от увеличението се дължи на град Пловдив, околните села и близкия Асеновград. Общата започната жилищна площ за изминалата година се равнява на 335 281 квадратни метра, като по този показател Пловдивска област се доближава до традиционно силната през последните години Варненска област (338 057 квадратни метра).



Започнатата жилищна площ в региона е три пъти по-малко от тази в София, където за последната година са стартирани 1 098 897 квадратни метра (с 33.7% повече от 2015 г.).


Областта все повече доближава показателите си преди световната финансова криза през 2008 г. (467 949 квадратни метра).

 

Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област Пловдив за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на жилищни сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

Година

Обща РЗП жилищно

2015

292394

2016

335281

 


Крива на стартиралите строително-монтажни работи на жилищни площи в област Пловдив за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни институции.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 12 години дейност в регистъра има над 14 000 проекта, близо 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 781 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

22  строителни обекта,
добавени в базата данни