Статистика и Анализи

Жилищното строителство във Варна расте с над 48%

02.02.2017

 

Строителният бранш отбелязва растеж за поредна година, а данните от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции –www.bcc.bg показват, че площта на започнатите жилищни сгради във Варна през 2016 г. е с 48.91% по-голяма от предходната година.


През изминалата година тя е достигнала общо 338 057 квадратни метра, с което морската столица регистрира почти една трета от започнатата жилищна площ в София за същия период (1 098 897 квадратни метра).


Отново обаче показателите не се доближават до нивата от 2008 г., когато започната жилищна площ във Варна беше общо 467 949 квадратни метра.


Отчетеният растеж показва, че площта на стартираните жилищни сгради в област Варна се покачва за четвърта година поред. Темповете на растеж отново започват да се покачват след лекото забавяне в сектора през 2014 г., когато новите строителни площи имаха 15.39% повече от предходната година.


Важно е да се отбележи, че в предоставените статистически данни включват единствено градското жилищно строителство, предназначено за постоянна целогодишна употреба.


Особеностите на региона предполагат разгръщането на отделен сегмент - този на ваканционното строителство, чиято цел е за сезонно ползване. Именно заради това анализите на Болкан Кънсалтанси Център (BCC) разглеждат двата строителни продукта като различни.


Според участниците в дискусията за перспективите на строителния пазар, организирана от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, смятат, че потенциал за допълнителен растеж не липсва.


Основен негов двигател продължават да са падащите лихви, а тенденцията за увеличаване на обектите с голяма разгърната застроена площ се задържа и през 2016 г.

 

Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област Варна за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на жилищни сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

Година

Обща РЗП жилищно

2015

227019

2016

338057

 

Крива на стартиралите строително-монтажни работи на жилищни площи в област Варна за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни организации.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 12 години дейност в регистъра има над 14 000 проекта, близо 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 781 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

17  строителни обекта,
добавени в базата данни