Статистика и Анализи

Цените на имотите ще продължават да растат

28.04.2017

 

На 26 април 2017 в София Тех Парк се проведе специалното събитие за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции, поканени от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции в България и съдействието на нашите партньори сред които са:

Баумит България ЕООД - платинен партньор
Банка ДСК ЕАД - златен партньор
Сика България ООД - златен партньор
Етем България ЕАД - сребърен партньор 

Проведе се панелна дискусия за състоянието на пазара, перспективи и възможности пред индустрията и очаквания, на която участваха г-н Николай Бъчваров – Баумит България, г-н Димитър Савов – БЛД, г-жа Снежана Семова – Сен-Гобен Вебер, г-н Михаил Чобанов - Чобанов и Стоянов ООД и арх. Ангел Захариев – А и А Архитекти.

Участниците изразиха оптимизъм за развитието на пазара, като се обединиха около тезата, че строителството през 2017 ще отбележи най-голям ръст за годините след финансовата криза, но все пак ще е далеч от нивата на бума от 2007-2008 г. Очакванията са, че цените на новите жилищни площи ще продължат да се увеличават, както и че все повече се повишава обемът на качествените материали влаганите в строителните обекти.

Според представители на дискусията, от 2018 ще започне уравновесяване на обемите от новостартирани квадратни метри разгъната застроена площ и ще има намаление на ръстовете на увеличение, като те ще се сведат до 5-10% годишно. Основните фактори за отчетените високи ръстове през последните години са увеличените доходи, липсата на алтернативи на населението за инвестиции за спестяванията им, както и започналия естествен процес по смяна на панелните жилища с нови по-качествени жилищни площи.


Също така, все повече се набляга на качественото изпълнение на проектите, като според участниците, продължава да се увеличава дялът на качествените материали влагани в строителството. То достига до 10-15% от общо използваните материали. В същото време при изграждането на офисни сгради вече се достигна качеството на тези от западноевропейските градове, поради причината, че голяма част от наемателите са чуждестранни компании, които имат големи изисквания.

Според представителите на бранша, добрият бизнес климат в София е основната причина за появата на все повече проекти за високоетажни сгради - небостъргачи. Много от тези проекти са подготвяни отдавна, като поради чисто икономически предпоставки, сега е дошъл момента за тяхното изпълнение. Очакванията са, че в следващите няколко месеца ще се обявят още проекти за сгради с височина над 100 м.

Всички се обединиха около тезата, че основният показател за развитието на икономиката е продължаващият ръст при строителството на нови производствени сгради.


В рамките на събитието бяха наградени представителите на архитектурна група Team, спечелили архитектурния хакатон Elevated Habitat V1.0 за най-иновативно решение на покривно пространство на обществена сграда в София – Общински културен институт Дом на културата „Средец“. Самият хакатон се проведе в рамките на Webit 2017 и е част от инициативите по повод 10 години членство на България в Европейския съюз, организирани от Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Наградата връчи арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.





За последните 72 часа

15  строителни обекта,
добавени в базата данни