Статистика и Анализи

Ръст при строителство на търговски сгради в София

24.03.2017

 

За втора поредна година столицата бележи значителен растеж по отношение на стартиралото строителство на търговски сгради. Това показват данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции, изготвян от BCC.bg.

 

През 2016 г. площта на започнатите обекти с търговско предназначение в София е с цели 75% по-голяма от тази през предходната година.

 

До голяма степен ръстът се дължи на сериозното активизиране в строителството на обекти за обслужване на пазара на леки и товарни автомобили. В това число влизат, както изложбени зали - тип шоурум на световни марки, така и търговско-сервизни комплекси.

 

Общата разгърната площ на започнатите търговски сгради през изминалата година е 80 717 кв. м., в сравнение с 45 867 кв. м. през предходната година.

 

В данните за 2015 г. не е включена реконструкцията на “Парк Център София” (бивш “Сити Център София” - б.р.), поради факта, че обектите на територията на търговския център до голяма степен продължиха търговската си дейност в периода на извършване на ремонта. Общата квадратура на обновените вътрешни площи в обекта възлиза на 31 064 кв. м.

 

Въпреки сериозните показатели на фона на последните три години, стартиралите търговски обекти в София са с близо 8 пъти по-малка площ от тези в разгара на строителния бум през 2008 г. (614 013 кв. м.).

 

Началото на световната финансова криза очаквано оказа отражение на строителството на търговски площи, но през 2010 и 2011 г. пазарът се възстанови със започването на търговски площи с обем от съответно 365 382 и 261 016 квадратни метра.


Причината за това е основно стартирането на търговските комплекси “Парадайз Център” и “ИКЕА”, както и строителството на нови обекти от веригите “Джъмбо” и “Кауфланд”.



Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област София-град за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на търговски сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

 

Година

Обща РЗП търговски сгради

2015

45867

2016

80717

 

 

 

Крива на стартиралите строително-монтажни работи на търговски сгради в област София-град за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни институции.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bg е най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 12 години дейност в регистъра има над 14 200 проекта, над 8 000 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 782 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

20  строителни обекта,
добавени в базата данни