Статистика и Анализи

Рязък спад на започнатото ваканционно строителство във Варненска област

06.03.2017

 

С повече от 61% е спаднала разгънатата площ на стартираните строителни обекти за ваканционно ползване във Варненска област през 2016 г. в сравнение с предходната година.

 

Основните дестинации за строителство от този тип остават курортните комплекси “Св. Св. Константин и Елена” и “Златни пясъци”. Най-сериозен спад е отбелязан в Бяла, където започнатото строителство от ваканционен тип е значително по-слабо от това през изминалите години.

 

В периода между 2011 и 2014 година Бяла се утвърди като най-голямата строителна площадка за подобни обекти в региона. В момента по ваканционно строителство се работи основно в комплекс “Св. Константин и Елена” и близки до морето квартали на Варна.

 

Общата разгърната площ на стартиралите обекти през изминалата година е 18 538 квадратни метра, докато през 2015 г. тя е била 48 054 кв. м.

 

Нивата от последната година са с цели 22 пъти по-ниски от тези през 2008 г., когато бяха започнати ваканционни обекти с обща площ от цели 423 127 квадратни метра.

 

След разгръщането на кризата в Украйна през 2014 г. инвеститорите се преориентираха към градско жилищно строителство. Причина за това е спадналите продажби на руските клиенти, които са традиционно активни на пазара за покупки на втори дом, но не търсят традиционни жилищни площи, а купуват имоти във ваканционни комплекси за сезонно ползване.


В същото време жилищното строителство се засилва заради добрите условия за потребителско кредитиране и ниските лихви, които местните банки предлагат.



Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област Варна за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на ваканционни сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Година

Обща РЗП ваканциони сгради

2015

48054

2016

18538

 

 

Крива на стартиралите строително-монтажни работи на жилищни сгради от типа втори дом в област Варна за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни институции.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 12 години дейност в регистъра има над 14 100 проекта, над 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 782 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

26  строителни обекта,
добавени в базата данни