Статистика и Анализи

Жилищното строителство в Бургаска област се възстановява през 2016 г.

03.02.2017

 

 

С цели 32.58% се е увеличило започналото жилищно строителство в Бургаска област през 2016 година. Това показват данните на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции.

 

През изминалата година общата разгърната площ на стартиралите жилищни сгради е достигнала 151 142 квадратни метра, в сравнение с 114 001 квадратни метра през слабата 2015 г. Така морската област надминава постижението си от 2014 г. с 6%.

 

Сторителната индустрия в региона се движи на приливи и отливи през последните години. След бумът в периода преди световната икономическа криза и силното постижение за областта през 2008 г. (266 136 кв. м.) последваха три години на спад в жилищния сегмент. През 2013 и 2014 г. стартиралото градско жилищно строителство отново отбеляза подебем, но 2015 г. беше относително слаба за този сектор.

 

С постижението си от последната година, Бургаска област се доближава до темповете на растеж на жилищното строителство в София (33.73%).

 

Въпреки това обаче Варненска област остава лидер пред Бургаска, както по отношение на темповете на растеж, така и като обща разгърната площ на започнатите жилишни сгради. По последния показател Варна е с над 2 пъти по-добри показатели.

 

Статистическите данни включват единствено започнатите градски жилищни сгради, кото в тях не са отразени ваканционните комплекси с жилища за сезонно ползване.


Тъй като Бургаска област включва редица курортни селища Болкан Кънсалтанси Център (BCC) отделя ваканционното строителство за ограничено сезонно ползване в друг пазарен сегмент. Така двата типа строителни продукти се обособяват като отделни категории.

Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област Бургас за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на градски жилищни сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Година

 

Обща РЗП жилищно

2015

114001

2016

151142

Крива на стартиралите строително-монтажни работи на градски жилищни площи в област Бургас за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни организации.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bg е най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 13 години дейност в регистъра има над 14 000 проекта, близо 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 781 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.

 


За последните 72 часа

17  строителни обекта,
добавени в базата данни